Turizm Haftası Etkinlikleri

TURİZM HİZMETLE GELİŞİR SEVGİ İLE BÜYÜR

Bafra Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Turizm Haftası “yöresel yemekler ve özel lezzetler” adlı bir sergi düzenledi.

TURİZM HİZMETLE GELİŞİR SEVGİ İLE BÜYÜR
 GÖRKEMLİ TURİZM HAFTASI
Bafra Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Turizm Haftası “yöresel yemekler ve özel lezzetler” adlı bir sergi düzenledi.
Okul salonunda düzenlenen programa Bafra Kaymakamı Ali Katırcı,Bafra garnizon komutanı İbrahim Dağtekin, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Eşi Şükriye Şahin,Bafra ilçe milli eğitim müdürü Mehmet Uzunlar, Bafra Şevket Aşçı Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Tapramaz ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, Bafra Kızılay Başkanı Osman Genç , belde belediye başkanları, birim müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenci velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından başlayan programda,Bafra Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi müdürü Musa Özcan, günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yaptı.

Turizm Haftası etkinlikleriyle geleneksel hale gelmiş “Yöresel Yemekler, Özel Lezzetler” sergimize ve programımıza hoş geldiniz.
Turizm Haftası; ülkemizde turizm bilincini geliştirmek, iç ve dış turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında ülke çapında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
         1977 Yılının Mart ayından itibaren önceleri turizm sezonunun açılışı olarak kutlanan hafta günümüzde anlamını da değiştirmiştir. Turizm faaliyetinin tüm yıla yayılması, alternatif turizm, bu konuda yapılan çeşitli çalışmalar, projeler, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle gençlere ve halka anlatılmakta, turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve değerlerimize sahip çıkma konusunda halkımız bilinçlendirilmektedir.
Turizmin en hızlı gelişen sektörlerden biri olduğu gerçeğinden hareket edecek olursak bu alanda yapılacak eğitim ve bilinçlendirme faaliyetinin önemini de ortaya koymuş oluruz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Şubat 2012’de yayımlanan  turizm verilerinden sadece iki örnek sektördeki büyük değişimi gözler önüne sermektedir.  Ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2002’de 13,2 milyonken 2011’de 31,4 milyona çıkmıştır.      9 yıllık  artış oranı %137,3.
Ya turizm gelirlerinde nasıl bir değişim olmuştur.  2002’de sadece 11,9 milyar dolar gelire karşın  2011’de 23 milyar dolarlık gelire ulaşılmıştır. Bu 9 yıllık süreçte gelir artışı %93,27 ‘dir. 
Tanıtım, yatırım, eğitim faaliyeti geçen  süreçte yaşandığı gibi gelişirse 2020’de turist sayısı 76 milyonu, turizm geliri 45 milyar doları bulacaktır. Başka bir ifadeyle sektör yaklaşık  %100 oranında büyüyebilecektir.
Bu para denizi, güneşi, kumu, doğal güzelliği, milli parkı, tarihi eseri olan yörelere akacaktır.
 Denilebilir ki bu özelliklerin hepsi Bafra’da mevcut…
Ancak Bafra turizmden hakettiği payı alamamaktadır.
Bu durumun nedenlerini sıraladığımızda birinciliği uygun koşullara sahip konaklama tesislerinin olmayışı almaktadır. Tanıtım eksiklikleri, sektörde faaliyet gösteren kuruluşların yetersizliği, kalifiye eleman bulunamayışı gibi sebepler ikincil sebeplerdir.
        
Oysa Bafra sahip olduğu turizm potansiyeli ile bu işten büyük paralar kazanan birçok şehri geride bırakmaktadır. Kızılırmak Deltası ve Kuşcenneti bile tek başına turizm yatırımlarını ekonomiye kazandırma yeterliliğine sahiptir. İkiztepe Örenyeri, Asar Kalesi, Balık gölleri, tarihi Bafra Evleri, Çetinkaya Köprüsü ve daha nice turizm değerlerini sinesinde barındırmaktadır.
         Bafra’nın turizme sunması gereken değerler elbette bunlarla sınırlı değildir. Tarım ürünlerini, yemeklerini, tatlılarını çoğu kimse bilir ama bu Bafralı için paraya dönüşmez.  Bu değerleri paraya dönüştürmenin yolu turisti Bafra’ya getirmekten geçtiğine göre konaklama tesisi öncelikli proje olmalıdır. Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi müstakil binası ve uygulama oteline kavuştuğunda Bafra’nın konaklama tesisi ihtiyacı önemli ölçüde karşılanacaktır.
        
Birlikte hayal kuralım;
         Bafra merkezinde peyzaj düzenlemesi gerektiği gibi yapılmış, yüzme havuzu, toplantı salonları, restoranı bulunan,  Bafralının düğün, nişan gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılayan donanıma sahip, insanların soluklanabildiği, çayını-kahvesini içebildiği, Bafralı gençlerin hizmet verdiği, dahası öğrenim süreçlerini tamamladığı, turlar için Orta Karadeniz de uğrak yeri olan otelimiz var. Otelimizin sunduğu konaklama imkânları ve hizmet kalitesi sayesinde Bafra’ya gelen turist sayısı her geçen yıl artmakta, artan turist sayısını ve seyrini izlemek için turizm istatistikleri tutulmakta, Bafra’nın tarım ürünleri, turizm etkinlikleri içine girerek tanınmış, yurtiçine ve yurtdışına pazarlanır olmuş…
Gerçekleşmeyecek hayaller mi?
          
Bafra’nın ihtiyaç duyduğu eğitim kurumlarından Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin 2007’de açılmış olması çok isabetli bir yatırım olmuştur. Buradan Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
İzninizle okulumuzla ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşmak isterim. Okulumuz şu anda içinde bulunduğumuz binada Şehit Erkut Yılmaz Ticaret Meslek Lisesi ile birlikte Eğitim öğretim faaliyetini 22 personel 191 öğrencisi ile sürdürmektedir. İlk mezunlarını 2011 yılında veren okulumuz öğrencilerinin lisans ve ön lisans programlarına yerleşme oranı %64’ü bulmaktadır. Hedefimiz bu rakamı daha yukarılara çıkarmak.
Okulumuzda iki alanda eğitim yapılmaktadır. Öteden beri var olan Yiyecek içecek Hizmetleri alanına içinde bulunduğumuz eğitim öğretim yılında Konaklama ve Seyahat hizmetleri alanı eklenmiştir.
Asıl bilinmesi gereken 10. (Lise 2) ve 11. (Lise 3) sınıf öğrencileri Mayıs ayından itibaren beceri eğitimi için şehir içindeki ve dışındaki işletmelere gitmekte asgari ücrete yakın maaşla sigortalı olarak işe başlamaktadır. 12. (Lise 4) Öğrencilerimiz daha mezun olmadan iş bağlantılarını yapmaktadır.  Öğrencilerimiz mezun olduğu anda işleri hazırdır. 
Özetle Bafra için OTML ve inşaa edildiğinde uygulama otelini sadece eğitim kurumu şeklinde görmek yetersiz bir değerlendirme olacaktır. Bafra’nın gelişimi için yeni fırsatlar sunan, sosyo-ekonomik değişimi sağlayacak önemli bir proje şeklinde algılamak daha isabetli bir bakış açısı olacaktır.

Son söz; Bafra’nın unu, yağı, şekeri var. Helvayı yapacak ustaları da biz yetiştireceğiz. Yeter ki mutfağımız olsun…
Konuşmama son verirken tüm konuklarımızı saygı ve sevgilerimle selamlıyorum dedi.
KIZILIRMAK ÜNİVERSİTE’Sİ HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ise konuşmasında, “Otelcilik ve Turizm meslek lisemiz ilçemiz için önemli bir eksikliği gidermiştir. Her geçen gün yenileniyor ve tecrübe kazanıyor. Kurulacak olan Turizm fakültemiz ile de bir birini tamamlayacaktır. İlçemiz ve Samsun Turizm alanında geç kalmıştır. Şimdi emekleme dönemindeyiz. Turizm alt yapısını oluşturmak için çaba harcıyoruz. Bafra belediyemizin spor alanı ilan ettiği yerde İlçemize 2.000 kişilik modern bir kapalı spor solonu yapılacak. Açılır kapanır özelliğiyle kapasitesi 2.500’e kadar çıkabilecektir. Bu yerde, kapalı yüzme havuzumuz ve modern bir stat da düşüncemiz vardır. Gençlik ve kültür merkezimizin hazırlıkları da son aşamaya geldi. Sedde projemiz,panayır alanları, lokantalar, yürüyüş yolları, yeşil alanlar anfi tiyatro ve dinlenme alanları ile otelde yer alacaktır. Oteller, turizm için olmazsa olmaz bir unsurdur. İkiz tepe ören yeri, baraj gölleri, tarihi yapılar, kuş cenneti, deniz feneri için ziyarete gelenlerin konaklaması gerekmektedir. Bu ancak otelle olur. Bafra Turizminde Otelcilik ve Turizm meslek lisemiz ve Turizm fakültemiz lokomotifimiz olacaktır. Turizm fakültemizin kurulacağı alanımız 600 dönümdür. Rektörümüzle görüştük. Meslek yüksek okulumuzu da bu alana taşıyacağız. Bu alanda yeni Fakültelerde oluşacak ve hepimizin hayali olan Bafra Kızılırmak üniversitesine bu şekilde kavuşacağız.’dedi.
BAFRA KAZANACAK
Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, “Turizm ve kültür kenti olma açısından önemli bir açılımımız var. Samsun bölgesel olarak turizme açılıyor. Ve bölgesel olarak bir gelişme başlıyor. Elimizde doğal ve kültürel 20 ye yakın tarihi değerlerimiz var. Bu yönden çok şanslıyız. Bu duruma uyum sağlamak için birlik ve beraberlik içersinde çalışmamız gerekiyor. Sanaii buluşmaları, tarım buluşmaları, turizm buluşmaları adı altında baframızı geliştirmek adına sempozyumlar düzenleyeceğiz. Turizmin gelişmesi ve geliştirilmesinde, 7 yıl boyunca turistik bölgelerde kaymakamlık yapmış biri olarak  bafra’ya verebileceğim çok şey var fakat birliktelik şart. Turizm dünyanın ekonomisinde büyük önem taşımaktadır. Türkiye bütün medeniyetlerin yaşadığı ve tarihine sahip bir yerdir. Bu bağlamda Bafra turizm açısından iyi bir alt yapıya sahiptir. Önemli olan bu alt yapıyı iyi kullanabilmektir. Bafra’da turizmi canlandırdığımızda ekonomimizde canlanacaktır.bu değerleri iyi kullanıp gelen turisti ağırlamak için en başta otele ihtiyacımız olacaktır. En azından bir butik otel yapabiliriz. 
fakat öncelikli işimiz 
Bafra Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi için tam teşekkürlü bir okul sağlamaktır. Bafra turizm alanında gelişecekse eğer, öncelikle işin temelinden yani Bafra Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesine yeni bir bina kazandırarak yapabiliriz. Hayırsever vatandaşlarımız bu çağrımıza kulak versinler. El ele vermemiz lazım sonuç olarak biz değil Bafra kazanacak.’dedi.
Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından hazırlanan müzik ve şiir dinletisi ilgiyle izlendi. Bafra Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi’ne sağladıkları katkılardan ötürü, Balkan Türkleri Derneği Başkanı Memduh Aksu, Dursun Taşel,Osman Aksoy,Alibey Coşkun ve Selma Siper’e birer plaket takdim edildi. plaketlerin ardından, hazırlanan yöresel yemekler ve özel lezzetler adlı serginin açılışı Kaymakam Katırcı,Başkan Şahin ve eşi Şükriye Şahin’in birlikte kestiği pasta ile yapıldı. Serginin gezilmesi ve ikramlardan sonra program sona erdi.













KAYNAK:    http://www.bafra2000tv.com/gundem/turizm-hizmetle-gelisir-sevgi-ile-buyur-h387.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Paris Hilton Çıplak

Hadise, “düm tek tek, destek yes, köstek no”

Yemekteyiz Yarışması