SBS 2011 Tercihleri ve Yedek Dönem
07 Temmuz'da Ortaöğretime Yerleştirme Puanlarının (OYP) ilan edilmesiyle tercih ve yerleştirme süreci başladı.
Sevgili Öğrenciler;
Geleceğinize yön vereceğiniz lise yıllarına adım atmak üzeresiniz… Bir ömür unutulmayacak anıların yaşanacağı 4 veya 5 yılın hangi okulda geçeceği tüm yaşamınız çok önemlidir.
Buna karar vermek üzeresiniz.
08-20 Temmuz tarihleri arasında tercihler alınacak… Bu yıl sadece bir kez tercih yapılacağından tercihlerin nasıl yapılacağı çok çok önemli… Sadece 12 okulu tercih edebileceğinizi unutmayınız.
Bu 12 tercihi puanınızın gerçeğine uygun olarak yapmalısınız.
Cem'in gerçeği OYP'dır. Cem'in gerçeği Samsun Anadolu Lisesi'ne yerleşmeye yetecek midir? Bakalım…
Coğrafya Öğretmeni
Sevgili Öğrenciler;
Geleceğinize yön vereceğiniz lise yıllarına adım atmak üzeresiniz… Bir ömür unutulmayacak anıların yaşanacağı 4 veya 5 yılın hangi okulda geçeceği tüm yaşamınız çok önemlidir.
Buna karar vermek üzeresiniz.
"Hangi okulu tercih etmeliyim? Tercihlerimi nasıl yapmalıyım? İstediğim okula puanım yetecek mi?" gibi çok sayıda soru zihninizi meşgul etmekte, kaygı, stres yaratmakta…
Bu sorulara birlikte cevap arayalım:
Eğer OYP'nız 196 ve üzerindeyse tercih ve yerleştirme katılabileceksiniz. 08-20 Temmuz tarihleri arasında tercihler alınacak… Bu yıl sadece bir kez tercih yapılacağından tercihlerin nasıl yapılacağı çok çok önemli… Sadece 12 okulu tercih edebileceğinizi unutmayınız.
Bu 12 tercihi puanınızın gerçeğine uygun olarak yapmalısınız.
Peki puan gerçeğine uygun tercih nasıl yapılır:
Örneklendirelim:
Cem'in Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) 406,115, yüzdelik dilimi 10,50'dir. Ve Cem Samsun'da yaşadığından Samsun İlkadım'daki Samsun Anadolu Lisesi'ni çok istemektedir. Cem'in gerçeği OYP'dır. Cem'in gerçeği Samsun Anadolu Lisesi'ne yerleşmeye yetecek midir? Bakalım…
Cem tercihini yaparken puandan ziyade yüzdelik dilimini göz önünde bulunduracağından sahip olduğu 10,50'lik dilim, yerleşmek istediği okul Samsun Anadolu Lisesi'nin 7,16'lık dilimin uzağına düşmektedir. Cem'in gerçeği ile yerleşmek istediği okulun gerçeği örtüşmemektedir. Yüzde 1,5-2,00 puanlık fark şansını daha arttırırdı.
Peki Cem tercihleri arsında en çok istediği okula yer vermemeli mi? Vermelidir. Küçükte olsa bir şansı var. Hatta 6,33 yüzdelik dilimle öğrenci yerleştirmiş Tülay Başaran Anadolu Lisesi'ne de yer vermelidir. Cem tercih listesinin üst sıralarına bu okulları yerleştirdikten sonra yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurarak küçükten büyüğe doğru tercihlerini sıralamalıdır.
Sevgili Öğrenciler;
Bu yıl kısmen düşük puanlarla eğitim kalitesi yüksek okullarda okuma şansınız var. Bu nasıl oluyor dediğinizi duyar gibiyim… Açıklayalım:
Geçen yıl başlayan genel liselerin Anadolu Lisesine dönüştürülmesi uygulaması devam etmektedir. Bu Türkiye'nin köklü birçok lisesinin sessiz sedasız Anadolu lisesine dönüştüğü anlamına geliyor. Örneğin Türkiye'nin eski liselerinden (kuruluş1927) birçok bilim insanı, siyasetçi, hukukçu, sporcu yetiştirmiş İlkadım Ondokuz Mayıs Lisesi (OML) Anadolu Lisesi'ne dönüştü. Dönüşürken adı aynı kaldı. Çoğu öğrenci bu dönüşümden habersiz. Bu yıl tercih yapacak öğrencilerin düşük puanla böyle köklü bir Anadolu lisesinde okuma şansları yüksek…
Tercihlerinizi nasılve ne zaman yapmalısınız?
20 Temmuz Çarşamba saat 17:00'ye kadar https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08002.ASPX linkindeki tercih listelerini dikkatlice inceleyip okulların taban-tavan puanlarını, daha önemlisi yüzdelik dilimini bir tarafa not ederek yukarıdaki örneğe ve gerçeğinize uygun olarak 12 okulluk bir liste oluşturun… Bunu yaparken anne veya babanızın desteğini alın… Listenizi kesinleştirdikten sonra sıra elektronik ortamda tercihte bulunmaya gelmiştir artık… | ||
Uyarısına tıkladığınızda https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV00008.ASPX linkine ulaşmış olacaksınız. Sayfadaki uyarıyı dikkatle okuyun… Bilgilerinizi girin, tercih listenizdeki okul kodlarını sıralayın… İlgili satıra okul kodunu yazdığınızda okulun adı belirecektir.
Diyelim ki kendi başınıza tercih yapmak istemiyorsunuz. Ne yapmalısınız?
Okul Müdürlüğünüze velinizle birlikte gidin… Bu işle görevli müdür yardımcısı size yardımcı olacak tercihlerinizi elektronik ortamda yapacaktır.Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağından ve başvuru işleminden sonra değiştirilmeyeceğinden bu süreçte çok dikkatli olunmalıdır. ( http://oges.meb.gov.tr/docs/2011_SBS_TERCİH_ve_YERLEŞTİRME_e_KILAVUZU.pdf linkindeki kılavuzu mutlaka okuyunuz) .
Yerleştirme sonuçları ne zaman, nasıl açıklanacak?
26 Temmuz 2011 Salı günü http://www.meb.gov.tr veya http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden ilan edilecektir.
Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlem ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr ,
http://oges.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme
sisteminden sürekli olarak yapılacaktır. O nedenle her gün bu adresleri ziyaret edip duyuruları şöyle bir gözden geçirin…
Kayıtlar hangi tarihler arasında?
01-05 Ağustos 2011 saat 17.00'ye kadar asil olarak yerleştirildiğiniz okula kaydınızı yaptırınız.
Yerleşemediniz veya yedeksiniz ya da yerleştiğiniz okulu beğenmediniz?
Dert etmeyin… Yedek dönemleri takip edin… Tam dört yedek dönem ve yerleştirme işlemi var. Kılavuzda dört yedek dönemden bahsediyor ama süreç sonunda boş kontenjan kalırsa yeni yedek dönemler açılacaktır. Bir kez daha söylemekte yarar var yukarıdaki linkleri her gün kontrol edin…
Yedek dönemde kazananlar nasıl ilan edilecek, kayıtlar hangi tarihlerde?
I.Yedek dönemde kazananlar 06 Ağustos saat 17:00'de ilan edilecek… Kayıtları 08-12 Ağustos saat 17:00'ye kadar yapılmalı…
II.Yedekten yerleştirilenlerin ilanı 13 Ağustos 15:00'ten itibaren açıklanacak, kayıtları 15-19 Ağustos (saat 17:00) tarihleri arasında…
III.Yedekten kazananlar 20 Ağustos saat 15:002ten sonra ilan edilip, kayıtları 22-26 Ağustos tarihleri arasında saat 17:00'ya kadar…
IV. Yedekten kazananlar 27 Ağustos saat 15:00'ten itibaren açıklanıp, 05-09 Eylül tarihleri arasında yine saat 15:00'e kadar kayıt yaptırabilecek…
V. veya VI. Yedek dönemi olacak mı?
Bence olacak…
Çünkü IV. Yedek döneminde daha önce asil listeden kayıt yaptırmış öğrenci IV. Yedekten yerleştiği okula kayıt yaptırdığında önceki kaydı boşalacağından boş kontenjan doğma ihtimali yüksektir. Bu süreçte özel okullara gidenlerin boşalttığı kontenjanları da bu sayılara eklersek V. hatta VI. yedek dönem yerleştirme olabilecektir.
09 Eylül'den sonraki süreci dikkatlice takip etmek gerekiyor.
Sevgili Öğrenciler;
Tercih ve yerleştirme sürecinde 2011 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu elinizin altında olsun (İndirme linki http://oges.meb.gov.tr/docs/2011_SBS_TERCİH_ve_YERLEŞTİRME_e_KILAVUZU.pdf )...
Sevgilerimle…
Musa Özcan
Samsun İlkadım Ondokuzmayıs Lisesi Coğrafya Öğretmeni
Yorumlar